Påsken är snart här! Så underbart att den ligger tidigt i år, vintern är över och nu jäklar är det vår! I år är det dags för dig att bjuda dina vänner på det bästa påsklamm de smakat och vi är här för att hjälpa dig på traven.
Nedan hittar du våra två favoritrecept på lamm och vi har kombinerat dessa med två riktigt fina viner som vi vågar garantera kommer falla dina gäster i smaken och som dessutom båda nyss har prissänkts!
Videon är gjord i betalt samarbete med Philipson Söderberg som importerar vinerna, men vi rekommenderar endast viner vi står för och dessa råkar vara två av våra personliga favoriter.
Till lammfilén: Boom Boom! Syrah
Pris: 155:-, Art. 6714
Denna bjussiga och peppriga syrah från Washington State är nyligen prissänkt från 171 till 155 kronor.
Till lammsteken: Arcane La Tempérance Cairanne Organic
Pris: 200:-, Art. 57106
Detta komplexa och kryddiga vin från södra Rhône är nyligen prissänkt från 211 till 200 kronor.
Recepten skiljer sig åt framförallt i tidsåtgång. Lammfilén lagar du lätt på under 45 minuter medan lammsteken minst tar 4 timmar (gärna 16 om du låter den vila 12 timmar i kylen innan tillagning). Oavsett vilket du väljer vågar vi lova att dina gäster kommer få sig en påskmåltid de sent kommer glömma!
Lammfilé med sötpotatispuré
4 personer
Ca 45 min
700g sötpotatis
150g morot
30g ingefära
4 lammfiléter (ca 600g)
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
30g smör
1 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Färska örter, förslagsvis:
4 salviablad
2 kvistar rosmarin
1 handfull timjankvistar
- Värm ugnen till 80 grader. Skala och skär sötpotatisen i grova bitar. Skala morot och skär i mindre bitar. Skala och finhacka ingefära.
- Sjud sötpotatis, morot, ingefära och lagerblad i lättsaltat vatten ca 20 min tills rotfrukterna mjuknat. Ta bort lagerbladet.
- Putsa köttet, torka det torrt med hushållspapper och krydda med salt och peppar på alla sidor. Skala och krossa vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna och sautera köttet med vitlök och örter på alla sidor, cirka 5 minuter totalt.
- Slå in köttet och örterna i ugnsfolie och låt det vila i ugnen cirka 20 minuter på 80 grader.
- Stavmixa sötpotatis och morötter till puré, tillsätt lite vatten om det behövs för rätt konsistens. Smaka upp med salt och peppar och rör i smöret.
- Dela upp sötpotatispurén på fyra tallrikar, skär köttet i breda skivor och lägg på purén, toppa med örterna som varit med i ugnen. Smaklig måltid!
Lågtempad lammstek
12 personer
Ca 5 timmar
2 msk olivolja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad schalottenlök
6 finhackade sardeller
2 msk finhackad rosmarin
Finrivet skal från 1 citron
½ msk chili flakes
Urbenad lammstek, ca 2,5kg, fjärilsstyckad
- Be din slaktare, alternativt kolla själv upp hur man gör fjärilssnitt på urbenad lammstek. Putsa den sedan fri från överflödigt fett.
- Värm ugnen till 135 grader och placera gallret i nedre tredjedelen av ugnen.
- Fräs vitlök, schalottenlök, sardeller, rosmarin, citronzest och chiliflakes i olivolja tills löken mjuknat utan att vitlöken får färg, cirka 4 minuter. Häll allt i en skål och rör ned ca 1 msk salt och nymalen svartpeppar.
- Gnid in insidan på lammsteken med hälften av kryddblandningen och rulla sedan ihop den. Bind tight med steksnöre, ca 2-3 cm mellan varven. Steken kan tillagas direkt, men för bästa resultat kan du låta den vila i kylen upp till 12 timmar (täck ej med plast eller liknande).
- Lägg köttet med fett-sidan uppåt på ugnsgallret och placera en folieklädd djup plåt under. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och ugnsstek till 53 grader för medium rare eller 56 grader för medium (ca 2,5-3 timmar). Ta ut ur ugnen och låt vila ca 40 minuter (täck ej med folie eller liknande).
- Höj ugnstemperaturen till 260 grader. Stoppa in lammet igen och ugnsstek tills ytan är brun och krispig (ca 15 minuter). Ta ut köttet och låt vila 5 minuter. Klipp bort steksnöre och skär upp köttet i tunna skivor (max 1 cm) och servera med dina favorittillbehör. Smaklig måltid!
Hoppas du tyckte om denna video och vill prova något av recepten med tillhörande vin, det är verkligen grymma matchningar! Kommentera gärna med vad ni tycker om recepten och vinerna och dela med er av era egna bästa tips för påsklunchen/påskmiddagen! Vi ses snart igen!
Vill du lära dig mer om vin på ett kul sätt?
Låt oss utmana era hjärnor och smaklökar med våra olika teambuilding-event. Nedan hittar ni allt från regelrätta vinprovningar till kluriga uppdrag med vin i fokus. Vårt mål är att ni ska ha jäkligt kul, och kanske också lära er något eller hitta ett nytt favoritvin i farten. Läs mer om våra olika paket eller hör av dig om du har idé på ett eget upplägg!