Vin till asiatisk mat, går det? Jajamensan! Varför ska man dricka vin till asiatisk mat när det är så gott med en lätt, kall öl till? För att du kan få till mycket häftigare smakkombinationer och det är minst lika gott. Asiatisk mat är ofta smakrik och komplex med mängder av olika aromer och får skjuts av både sötma, syra, chilihetta och umami. Det är en utmaning att sätta viner till som passar, men lyckas kan du få till kombinationer som är riktigt häftiga.
Videon är gjord i betalt samarbete med Philipson Söderberg som importerar vinet, men vi rekommenderar endast viner vi står för och vill du dricka vin till chilihet, umami-bombad, smakrik asiatisk mat med söta inslag är detta en svårslagen vinkombo! Charles Smith, den legendariska vinmakaren och rockbandsmanagern från Washington State, USA, satt en kväll och tittade på kampsportsfilm och åt asiatisk take away.
KungFu Girl Riesling passar perfekt till asiatisk take away
Han satt antagligen och tänkte i ungefär de här banorna när han kläckte idén att göra ett vin som passar perfekt till just asiatisk take away. Ett vin som har smak och karaktär nog att inte övermannas av alla smaker i maten, lite restsötma att möta sötman, umamin och hettan samt en knivskarp syra som skär igenom och lättar upp kombinationen.
Vin till sushi
Resultatet heter KungFu Girl Riesling och är för många ett go to vin när det gäller allt ifrån umami-rik sushi till smakrik koreansk barbeque och chilihet thailändsk wok. Vinet finns givetvis på vanlig flaska, men också på halvflaska i PET (perfekt om man ska äta i typ parken) och sedan helt nyligen även på 1,5 liters bag-in-box om man är några fler som käkar tillsammans. Magnumflaskan (1,5l) har dock utgått sedan denna video spelades in. https://www.systembolaget.se/produkt/… – halvflaska, 66:- https://www.systembolaget.se/produkt/… – helflaska, 149:- https://www.systembolaget.se/produkt/… – 1,5l box, 219:-
Dela gärna med dig av dina tankar om vinet eller dina egna favoritviner till asiatisk mat här i kommentarerna! Vi ses snart igen 🙂